MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Prognozy nie są dobre. W Tatrach będzie grzmiało! Burze w górach są niebezpieczne

Prognozy nie są dobre. W Tatrach będzie grzmiało! Burze w górach są niebezpieczne

Targi Pracy w Galerii Korona w Kielcach. Spotkaj swojego przyszłego pracodawcę

Targi Pracy w Galerii Korona w Kielcach. Spotkaj swojego przyszłego pracodawcę

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci